CO WESTERIK

In 2018 overleed Westerik op 94-jarige leeftijd. Hij behoort tot een van de bekendste schilders van Nederland. Zijn naam vestigde hij, vier jaar na zijn afstuderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, met het schilderij De Visvrouw, waarmee hij in 1951 de Jacob Marisprijs voor de…

Lees meer...

In 2018 overleed Westerik op 94-jarige leeftijd. Hij behoort tot een van de bekendste schilders van Nederland. Zijn naam vestigde hij, vier jaar na zijn afstuderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, met het schilderij De Visvrouw, waarmee hij in 1951 de Jacob Marisprijs voor de schilderkunst won. Hoewel de kunstkritiek niet altijd even gunstig reageerde, werd zijn werk al vanaf het begin angekocht door musea, waaronder het Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam. Daarnaast voelden er al vanaf het begin ook vele particuliere kunstverzamelaars zich aangetrokken door zijn werk.

Westeriks stijl is altijd figuratief gebleven – dit als tegenhanger van het ‘abstracte’ Amsterdam. Hij kon goed tekenen, en hierop steunend, kon hij zijn menselijke figuren vervormen, zonder dat dit een zwakke vorm opleverde. Zijn tafrelen doen denken aan vreemde dromen.

Van 1958 tot 1971 was Westerik docent modeltekenen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Hij heeft in die functie grote invloed gehad op de Haagse kunstwereld: veel van zijn studenten studeerden af als ‘Westerikjes’ om zich daarna vaak een heel andere kant uit te ontwikkelen.

Met de Haagse kunstenaars Herman Berserik, Jan van Heel, Willem Hussem en Jaap Nanninga maakte Westerik deel uit van de groep Verve.

Zijn tweede vrouw Fenna de Vries was ook zijn galeriehoudster, gevestigd in Rotterdam met de gelijknamige galerie.

KUNSTWERKEN

Bekijk het kunstwerk
Nieuws van CO WESTERIK

Deze gebruiker heeft nog geen nieuwsberichten geplaatst.