JAN DE ZUTTER

Jan de Zutter (1962) is kunsthistoricus van opleiding en studeerde af met een eindwerk over het Europese Hyperrealisme in de jaren 1960 en ’70. Hij volgde ook een opleiding tekenen aan de academie voor Schone Kunsten van Mortsel. Hij stelde voor het eerst tentoon in 1985 bij galerie Vyncke-Van Eyck…

Lees meer...

Jan de Zutter (1962) is kunsthistoricus van opleiding en studeerde af met een eindwerk over het Europese Hyperrealisme in de jaren 1960 en ’70. Hij volgde ook een opleiding tekenen aan de academie voor Schone Kunsten van Mortsel. Hij stelde voor het eerst tentoon in 1985 bij galerie Vyncke-Van Eyck in Gent. Nadat hij afstudeerde aan de Universiteit Gent ging hij als journalist aan de slag bij het dagblad De Morgen, waar hij mee aan de basis lag van de cultuurredactie. Hij stopte met tekenen en legde zich vooral toe op schrijfwerk, ondermeer van non-fictieboeken over architectuur, religie en politiek.

In 2010 was Jan de Zutter curator van de retrospectieve van de Belgische kunstenaar Bruno Vekemans in het Museo Nacional de Bellas Artes in Havana en schreef hij de catalogus voor de tentoonstelling.

Na 30 jaar niet te hebben getekend, kocht hij zich in 2017 opnieuw een set grafietpotloden en startte met een reeks zwart-wittekeningen van bomen en landschappen. Die Arbor-reeks werd in juni 2018 getoond tijdens een solotentoonstelling in Brugge. Het Belgische kunstmagazine The Art Couch wijdde een uitgebreid artikel aan zijn nieuwe werk. Hij ontwierp ook de cover-illustratie van het nog te verschijnen album van de Gentse cultband Astromancer. De Zutter legt zich vooral toe op non-interpretatieve tekeningen van de werkelijkheid. Hij werkt nu aan een reeks portretten en landschappen. Hij maakte in opdracht ook het portret van de Belgische klimaatactiviste Anuna De Wever.

KUNSTWERKEN

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk
Nieuws van JAN DE ZUTTER
JAN DE ZUTTER WINT TWEEDE PRIJS...

09/02/2020