MARIJE VAN WIERINGEN

Marije van Wieringen (1963) studeerde af aan de Wackers Academie met als mentor Sam Drukker. Haar stijl wordt weleens omschreven als ‘imaginair realisme’, omdat de onderwerpen weliswaar herkenbaar zijn, maar toch grotendeels uit de fantasie voortkomen. Ze werkt meestal met olieverf op doek, en daarnaast ook met ongewonere materialen zoal…

Lees meer...

Marije van Wieringen (1963) studeerde af aan de Wackers Academie met als mentor Sam Drukker. Haar stijl wordt weleens omschreven als ‘imaginair realisme’, omdat de onderwerpen weliswaar herkenbaar zijn, maar toch grotendeels uit de fantasie voortkomen.
Ze werkt meestal met olieverf op doek, en daarnaast ook met ongewonere materialen zoal pen op doorzichtig perspex. Veel van Marije’s werk wordt gekenschetst door het opbreken van het oppervlak met stipjes, rondjes of pennestreekjes. Dit is geen techniek die ze bewust heeft ontwikkeld, maar iets dat door de tijd heen is ontstaan en waardoor ze nog steeds gefascineerd is. Bij grotere werken ligt de nadruk soms meer op tussenvormen (de negatieve ruimte tussen objecten). Bij schilderijen werkt Marije met olie op doek of paneel, en altijd met een onderschildering. Haar werken op perspex (acrylglas) zijn tekeningen in spiegelbeeld op de achterkant van het werk. Het perspex wordt plm 4 cm van de wand opgehangen, zodat het licht door de tekening heenvalt en een schaduw op de muur werpt.
Opvallend in haar werk is verder de invloed van haar levensovertuiging, die gebaseerd is op de antieke Stoicijnse filosofie. Terugkerende thema’s die dit weerspiegelen zijn: de natuur als symbool voor het leven van de mens, de natuur als almacht, en de Stoïcijnse levenskunst.
Verkort CV:
1991 M.A. in Applied Linguistics, University of North Wales
1992 Doctoraal Engelse taal en letterkunde, Universiteit van Amsterdam
2002 Diploma Tekenen en Schilderen, Wackers Academie, Amsterdam
2002-'03 Masterclasses schilderen, Maarten Welbergen, Amsterdam
2014 deelname aan het tv-programma ‘Sterren op het doek’ met Joop van den Ende.
2019 nominatie van het werk ‘Resilience’ voor de Nederlandse Portret Prijs.
2019 toelating tot het kunstenaarsgenootschap St. Lucas.

KUNSTWERKEN

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk
Nieuws van MARIJE VAN WIERINGEN
MARIJE VAN WIERINGEN WINT 1STE PRIJS...

09/02/2020