PETER VOS

Grote kans dat u weleens werk van Peter Vos (1935 – 2010) in handen heeft gehad. Hij heeft talloze illustraties gemaakt voor tijdschriften en boeken. Zo tekende hij voor Vrij Nederland de bekende ‘Leeuwtjes’. In 1966 kwam zijn ‘Scheppingsverhaal’ uit. Het door hem geïllustreerde ‘Sprookjes der lage Landen’ uit 1972…

Lees meer...

Grote kans dat u weleens werk van Peter Vos (1935 – 2010) in handen heeft gehad. Hij heeft talloze illustraties gemaakt voor tijdschriften en boeken. Zo tekende hij voor Vrij Nederland de bekende ‘Leeuwtjes’. In 1966 kwam zijn ‘Scheppingsverhaal’ uit. Het door hem geïllustreerde ‘Sprookjes der lage Landen’ uit 1972 werd een bestseller. Net als het door hemzelf in 1970 uitgegeven spel ‘Beestenkwartet’.

Peter Vos tekende al vanaf zijn vierde. Aangemoedigd door zijn ouders gaat hij in 1953 naar de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Een paar jaar later gaat hij tekenen voor het studentenweekblad Propria Cures. Dank zij dit blad krijgt hij goede contacten met jonge journalisten en schrijvers, zoals Hugo Brandt Corstius, Renate Rubinstein en Rinus Ferdinandusse.

Aan belangstelling van de media heeft het hem dan ook nooit ontbroken: in 1969 maakt Hans Keller een documentaire over hem voor de VPRO televisie. En in 1982 stond hij centraal in en film van de AVRO.

Maar al die aandacht drukte op hem: in 1974 krijgt Peter een inzinking. Hij trekt zich tijdelijk terug en gaat vooral vogels tekenen. Hij zit veel in Artis en gaat zelfs naar Israël om daar exotische vogels te zien. Hij ontdekt ook de litho en de ets. Hij maakt nu veel vrij werk en veel grafiek.

In 2010 organiseert het Centraal Museum in Utrecht een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Vlak na de opening, op 6 november 2010, overlijdt Vos aan kanker.

KUNSTWERKEN

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk
Nieuws van PETER VOS

Deze gebruiker heeft nog geen nieuwsberichten geplaatst.