PIET KLAASSE

Piet Klaasse was een Nederlandse illustrator en tekenaar, en meester van het ‘bewegingstekenen.’ Klaasse werkte in Amsterdam en woonde sinds 1964 te Eemnes. Na een korte tijd les te hebben gegeven aan het Montessori Lyceum in Amsterdam gaf hij 34 jaar les aan de Rietveld Academie en haar voorloper. In…

Lees meer...

Piet Klaasse was een Nederlandse illustrator en tekenaar, en meester van het ‘bewegingstekenen.’ Klaasse werkte in Amsterdam en woonde sinds 1964 te Eemnes. Na een korte tijd les te hebben gegeven aan het Montessori Lyceum in Amsterdam gaf hij 34 jaar les aan de Rietveld Academie en haar voorloper. In die tijd veranderde zowel de onderwijsvorm als de omgang tussen studenten en docenten, maar Piet Klaasse bleef tekenlessen naar model geven. Hij noemde zichzelf "primitief aanhanger van de waarneming."
In 1950 was Klaasse, naast docent bij de voorloper van de Rietveld academie, bestuurslid van de Werkschuit, een stichting die onderwijs wilde vernieuwen met nadruk op het bevorderen van de creativiteit, o.a. door deelname van kunstenaars in het onderwijs en het geven van cursussen voor leraren. Zijn ideeën voor cursussen van de Werkschuit omschrijft hij in 1952 als volgt: "Expressie is allereerst: ontlading van het driftleven; oefening van functies; contact leggen; confrontatie met zichzelf; ik kan dit mededelen; afreageren; verwerking en vastlegging van ervaringen; schoonheidsbeleving, ontroering en bevrijding." Met andere leden trekt hij zich in 1961 terug uit de Werkschuit omdat zij te weinig kans zien om hun inzichten over te dragen. In die tijd werkt hij aan kalenders voor De IJssel en de Reproductiecompagnie.
In 1964 had Piet Klaasse zijn eerste éénmansexpositie in Utrecht met als onderwerpen stieren, paarden en judo. Buiten presentaties in exposities, presenteert hij ook zijn eigen werken in boeken. Bekend zijn onder andere zijn boek over paarden; ‘Piet Klaasse tekent paarden‘. En op muziekgebied het boek over Jazz musici ‘Jam Session.‘
In 1976 werd Piet Klaasse coördinator van de zelfstandig geworden Werkgroep Illustratie aan de Rietveld academie. Deze Werkgroep bestond iets meer dan tien jaar, en werd toen stopgezet.

KUNSTWERKEN

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk
Nieuws van PIET KLAASSE

Deze gebruiker heeft nog geen nieuwsberichten geplaatst.