RIK VAN IPEREN

Landschappen en af en toe een stilleven vormen het thema van de schilderkunst van Rik van Iperen. Hij streeft bij zijn uitbeelding van wat hij gezien heeft naar rust en ruimte. Hiertoe ontwikkelde hij uit zichzelf een wonderlijke en opvallende schildertechniek , waarbij de kleurvlakken stippelend worden opgebracht - een…

Lees meer...

Landschappen en af en toe een stilleven vormen het thema van de schilderkunst van Rik van Iperen. Hij streeft bij zijn uitbeelding van wat hij gezien heeft naar rust en ruimte. Hiertoe ontwikkelde hij uit zichzelf een wonderlijke en opvallende schildertechniek , waarbij de kleurvlakken stippelend worden opgebracht - een verre nagalm van het pointillisme aan het begin van deze eeuw. De pastelkleurige kleurstipjes verschillen onderling in kleur. Zo bouwt hij gekleurde grijzen op, waarin nooit een kleur hard naar voren komt, maar waarin de eindeloze kleurgradaties zich als vanzelfsprekend mengen tot een veelal ruimtelijk en stil beeld.
Van Iperen kiest bij voorkeur als motief het strakke, rechtlijnige van het Hollandse landschap: polders, dijken, kanalen. Hij voelt zich hiertoe aangetrokken door zijn verlangen naar eenvoud en helderheid van compositie. De spanning van zijn composities bestaat vooral uit een harmonie tussen horizontale en vertikale kleurbanen. Maar dan wel gehuld in een atmosferische waas van lichte nevel en wazig zonlicht. Of zoals hijzelf zegt: ‘Ik streef naar rust en ruimte.’

Geboren in 1954 te Den Haag.

Opleiding: K. Av. BK te Den Haag.

Literatuur: Edwin Buijsen (voorwoord) en met teksten van ‘Moody Blues’: ‘Rik van Iperen, beeldend kunstenaar’, Rotterdam, 1998.

Rik van Iperen, Muziek in beeld, reproducties van ca. 45 schilderijen met songteksten van diverse singer songwriters en bijbehorende CD.

Tentoonstellingen o.a.: 1987, Pulchri Studio, Den Haag; 1987 NOS, Hilverzum; 1990, Museum Swaensteyn, Voorburg; 1992, Gallerie Ina Broerse, Laren; 1994 Ernst, Moret & Young, Den Haag; 1995 Museum Swaensteyn, Voorburg.

Werk opgenomen in collecties van: Gem. Voorburg; Koninkl. Bibliotheek, Den Haag.

KUNSTWERKEN

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk
Nieuws van RIK VAN IPEREN

Deze gebruiker heeft nog geen nieuwsberichten geplaatst.