Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

Kurt Löb (1924 – 2015) was tekenaar schilder, graficus en grafisch ontwerper. Bekend was hij vooral vanwege zijn illustraties. Met name romans van Russische schrijvers. Men zou hem de laatste grote illustrator van de literatuur in Nederland kunnen noemen. Vandaar de grote interesse die het Museum Meermanno Westreeniaum - het Museum van het boek te Den Haag altijd voor zijn werk heeft getoond. Over zijn vak als illustrator zei hij in een terugblik: ‘ik heb weleens geroepen dat de illustrator de beste lezer is – dat moet ik nu herroepen. Ik heb gemerkt dat je als illustrator leest om je op te laden.’

 Kurt Löb was een meester van de summiere aanduiding. Doordat hij niet werkte naar modellen of direct naar het waargenomene, en zijn motieven liet ontstaan uit zijn fantasie, verleende hem dit de mogelijkheid om zijn krijt- en potloodlijnen vrijelijk uit de losse pols te laten voortvloeien. Met het scherpe puntje zette hij harde heldere lijnen, die hij vervolgens weer verdoezelde met zijn vingertop. Of hij zette grote toonvlakken op met de platte kant van het krijtje.  Soms waste hij z’n tekeningen – met zacht potlood kan dat – zodat aquarelachtige en geheimzinnige schaduwen ontstonden.

De grote voorgangers hebben altijd zijn volle aandacht gehad: Daumier, Rembrandt maar ook de vroege-renaissance-tekenaars. Hij heeft daar ook over geschreven. Bekend is zijn boek ‘Mens ziet mens’, een studie over tekeningen van de menselijke figuur. In 1994 promoveerde hij met een studie over grafische vormgevers die in de jaren dertig uit Duitsland naar Nederland waren gevlucht.

 

Geboren 1924 te Berlijn. 1939 emigratie naar Nederland. Opleidingen: Rijksacademie v. Beeldende Kunsten te Amsterdam. Tentoonstellingen vele in binnen- en buitenlandse musea: o.a. in Het Museum Meermanno Westreenianum, Den Haag. Rembrandthuis, Amsterdam. Docentschappen: tot 1982 Koninklijke Academie Den Bosch; gasthoogleraar Universiteit Essen.  Prijzen: Gutemberg-Preis der Stad Leipzig.

Kunstwerken