Zoek op kunstenaar

Kunstenaar

Pieter Giltay maakte landschappen, stillevens en portretten in aquarel. En daarnaast tekeningen en etsen. In de jaren vijftig en zestig vormden verwaaide duinen of strandgezichten het geliefde thema voor zijn etsen en tekeningen Vanaf zijn verhuizing naar Opijnen kwam het Betuwse rivierengebied centraal te staan. Onder zijn verzamelaars zijn evenwel ook zijn stillevens in aquarel zeer gezocht, die hij altijd door bleef maken.        

Het ging Giltaij aanvankelijk redelijk voor de wind. gestaag groeide de groep geïnteresseerden in zijn werk. Zijn huis in Zandvoort was een ontmoetingsplaats van kunstenaars, schrijvers en journalisten.

In de jaren vijftig en zestig verwierf hij bij kunstliefhebbers bekendheid vooral met tekeningen van dieren, die hij in Artis maakte en kinderportretten - het Dordrechts Museum gaf ooit eens een affiche uit met daarop een meisjeskopje van opzij, dat je vroeger bij mening kunstenaar in Den Haag op het atelier zag hangen. Niet voor niets dat de roemruchte directeur van de Haagse akademie, Beljon hem in 1959 vroeg om les te geven.

In de jaren zeventig en later kon Giltaij het minder vinden met de tijdgeest. Doordat bepaalde tendenzen in de kunstwereld hem krachtiger gingen tegenstaan, trok hij zich meer en meer terug en had hij steeds minder zin in exposeren. Hij richtte zich in toenemende mate exclusief tot een kleine kring van verzamelaars en collega’s.

Geboren in 1917 te Haarlem. Opleiding: autodidact. Adviezen van o.a. de schilder Floris de Groot. Docentschap: 1959-1979 Koninklijke Academie v. Beeldende Kunst Den Haag. Exposities o.a.:1952 Exhibition of Contemporary Dutch Art, Leicester GB; 1954 Rotterdamsche Kunstkring; 1956 Utrechtse Kring; 1957 Florence; 1958 Lugano; 1978 Dordrechts Museum; Werk opgenomen in collecties van o.a.: Rijksprentenkabinet Amsterdam; Haags Gemeentemuseum; Nederlands Kunstverbond; Gemeente Zandvoort. Prijzen: Esso-prijs 1952. Literatuur: Ed Leeflang, Maatstaf 1981; Leo v. Heijningen: ‘Adolfo Ramon 50 jaar’, pag. 17, 21.; ‘Pieter Giltaij’(voorwoord J.M. de Groot) katalogus Dordrechts Museum 1978.

Kunstwerken