GERARD LUTZ

Geboren in een zakelijke wereld van de Rotterdamse jenever distilleerderij "L&V", (Lutz & van Langeveld, Rotterdam) ontwikkelde Gerard Lutz (Rotterdam 1914 – Den Haag 1983) zich tot kunstenaar. Hij volgende de koninklijke academie (1938) in Den Haag samen met Thijs Mauve, Johannes Franciscus van den Berg (Johfra), Hermanus Berserik. Zij…

Lees meer...

Geboren in een zakelijke wereld van de Rotterdamse jenever distilleerderij "L&V", (Lutz & van Langeveld, Rotterdam) ontwikkelde Gerard Lutz (Rotterdam 1914 – Den Haag 1983)
zich tot kunstenaar. Hij volgende de koninklijke academie (1938) in Den Haag samen met Thijs Mauve, Johannes Franciscus van den Berg (Johfra), Hermanus Berserik. Zij kregen o.a. les van Paul Citroen, D. Harting, Henk Meyer en A. van Dobbenburgh.

In 1953 wordt Gerard docent grafiek aan de Vrije Academie te Den Haag. Gerard is, naast aquarelleren en tekenen, een Meester met de etsnaald. Zijn werk is niet groot van formaat, maar het getuigt van een ongekend vakmanschap. De werken zijn fragiel en de lijnen treffend neergezet. Zijn onderwerpen verbeeldt hij perfect. Het brengt de etskunst op een hoger plan. Met zijn liefde voor de grafiek wist hij ook velen van zijn studenten aan de Vrije Academie te inspireren. Hij stelde zijn werk met regelmaat tentoon en is opgenomen in de collectie van het Haags Gemeentemuseum.

Vanaf 1971 was Gerard vooral in de Haagse duinen te vinden. Dit landschap bleef hem tot zijn dood toe wezens diep boeien en verwonderen.
Zelf schrijft hij in 1977 het volgende erover:
'Op een zomeravond in 1971 ontdekte ik plotseling de geweldige schoonheid van het Duinlandschap. Het was niet bepaald liefde op het eerste gezicht daar ik reeds een geruime tijd in Den Haag woonde en zeker verschillende malen door het Haagse duinlandschap heb gefietst en ook wat getekend.
Ik weet niet wat op die gedenkwaardige zomeravond van 1971 met mij gebeurde, van welke factoren dit alles afhing, zoals de belichting, je eigen stemming, de tijd van het jaar etc. Een feit is dat ik na dien tijd bijna elke dag dit hele gebied heb doorkruist, veel tekeningen en schetsen heb gemaakt en nog steeds doe.'

(portretfoto: Robin Lutz)

KUNSTWERKEN

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk
Nieuws van GERARD LUTZ

Deze gebruiker heeft nog geen nieuwsberichten geplaatst.