MARIANNE BIJKER

Ik noem mijzelf 'een beeldBouwer'. Ik hak dus niet in steen of hout, maar ik 'bouw' met stroken, stukken of rollen klei beelden van mensen en dieren. De keramische beelden zijn hol. Ik begin van onder af. Tussen mijn handen vorm ik de wand van het beeld, zodat ik van…

Lees meer...

Ik noem mijzelf 'een beeldBouwer'. Ik hak dus niet in steen of hout, maar ik 'bouw' met stroken, stukken of rollen klei beelden van mensen en dieren. De keramische beelden zijn hol. Ik begin van onder af. Tussen mijn handen vorm ik de wand van het beeld, zodat ik van binnen naar buiten kan duwen en terug.

Klei, product van erosie, is zachte aarde. Het duurde eeuwen totdat steen verweerde in de hele kleine kleideeltjes en ik bak mijn werk in ongeveer 15 uur weer tot steen. Een kringloop sluit zich.

Geïnspireerd door mijn omgeving, de natuur, mensen, dieren, reizen, kunst en cultuur, en door boeken te bekijken, ontstaan unica in klei. Onderwerpen voor mijn beelden wisselen, zoals de seizoenen en zoals je humeur en door wat er in de wereld gebeurt. Maar ik vind het ook heel leuk om uw hond of kat te portretteren.

Soms maak ik vazen en schalen waarvan de functie meestal ondergeschikt is geworden aan de vorm. Ronde oervormen, gemaakt met de elementen aarde, water, vuur en lucht. Dit zijn ook unica, vaak in een serie gemaakt.

Sinds de Academie voor Beeldende Vorming maak ik mijn eigen engobes – dunne lagen kleislib waarmee je een keramische vorm beschilderd - en glazuren. Ik stook oxiderend, reducerend en Raku. Soms combineer ik in een keramisch beeld andere materialen.

KUNSTWERKEN

Bekijk het kunstwerk

Bekijk het kunstwerk
Nieuws van MARIANNE BIJKER

Deze gebruiker heeft nog geen nieuwsberichten geplaatst.