René Tweehuysen, Utrecht 1957, voltooide zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) van 1978 tot 1983. In Utrecht ontwikkelde hij zich, na een abstracte periode, tot een figuratief werkend beeldend kunstenaar. Sinds 1999 woont hij met zijn gezin aan de Friese waddenkust (oude zeedijk), in het dorpje Oude Bildtzijl. Terugkomende thema’s in het werk van Tweehuysen zijn: portret, landschap en stilleven en alle combinaties hiervan.

De voorstellingen die René Tweehuysen schildert komen uit zijn directe omgeving waarbij hij geen onderwerp uit de weg gaat. Het Noord-Friese landschap en de nabij gelegen Waddenzee vormen voor René Tweehuysen een grote bron van inspiratie. De grootste wetlands op aarde met een uniek landschap en een uitzonderlijk rijke natuur. Maar ook industriële gebieden, stadsgezichten en havens zijn onderwerpen waartoe René zich aangetrokken voelt. Kenmerkend voor de portretten (opdrachtgebonden en als vrij werk) van René Tweehuysen is de treffende “gelijkenis” en de ingeleefde “bezieling”. Laag over laag en in zeer alwisselende, soms subtiele dan weer brede verftoetsen schildert René met olieverf en tempera op paneel of doek.

Door de jaren heen heeft René vele particulieren en notabelen geportretteerd. Hij schilderde o.a. de portretten van: Koningin Beatrix, Harry Mulisch, Adelheid Roosen, Leoni Jansen, Paul Witteman, Simon Vinkenoog, Boudewijn de Groot en Generaal b.d. Alexander Schnitger.

Zijn werk is opgenomen in vele openbare en privé-collecties. Vanaf 1984 exposeert René regelmatig in binnen- en buitenland. Zijn werk was o.a. te zien in de Royal Society of Portrait Painters tentoonstelling in the Mall Galleries in Londen, BP Portrait Award Exhibition 2018 in the National Portrait Gallery in Londen. Finalist in the 14th International ARC Salon en short-listed voor Figurativas 2019 MEAM Barcelona.

Recent: ModPortrait tentoonstelling Artelibre Gallery in Zaragoza en MEAM Museum of Modern Art in Barcelona.

Kunstwerken